FALUSI SZÁLLÁSHELY ÉS GASZTRONÓMIAI SZOLGÁLTATÁSOK KIALAKÍTÁSA LULLA KÖZSÉGBEN
LillaLulla vendégház és kistermelői termékek

LillaLulla Gasztronómiai Blog

Ilyen volt a Gasztroangyal forgatás nálunk

Ilyen volt a Gasztroangyal forgatás nálunk

Éppen ma 5 éve, hogy forgatott nálunk a Gasztroangyal stábja, a félig kerek évforduló kapcsán felidézzük, hogy is volt. Tovább »

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a fokhagymát is számoljuk akkor igazából triplán. ???? Ez a véletlen mindenesetre felettébb szerencsés volt, mert egy nagyon jól sikerült lepény lett a végeredmény. Tovább »

Fűszeres sült sütőtök

Fűszeres sült sütőtök

A 2022-es ősz sztárja egyértelműen a fűszeres sült sütőtök volt nálunk. Az első próba óta sokszor készült el újra , többször már alapanyagként használtam tovább más receptekben, így hát itt van a helye a blogon! Az alapötlet onnan jött, hogy az általam “gasztroistenként” tisztelt Yotam Ottolenghi egyik zöldséges receptkönyvéből volt a fejemben egy kép fűszeres, szeletben sütött sütőtökről. A megvalósításhoz aztán már a saját utamon haladtam, ami biztos volt, hogy chili legyen rajta, hiszen a sütőtök és a chili égben köttetett páros. A végeredmény szuper lett és ráadásul mindenki a saját ízléséhez igazíthatja. Tovább »

Három királyok kalácsa, vagyis csokis-narancsos kalács vízkeresztre

Három királyok kalácsa, vagyis csokis-narancsos kalács vízkeresztre

Vízkereszt napján, három királyok ünnepére sok helyen készül különleges sütemény Európa szerte, ez a kalács svájci hagyomány szerint készült, eredeti néven Dreikönigskuchen. Az eredeti receptek mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel dúsítják a kalácsot, de én a családi béke érdekében (és mert ehhez volt kedvem), ezeket étcsoki cseppekre és frissen reszelt narancshéjra cseréltem. A kalácsban el van rejtve egy szem mandula (bab, mini király figura), ami a Heródes által legyilkolt gyerekeknek állít emléket. Aki megtalálja a mandulát az lesz a király/nő vízkereszt napjára. Annyira finom, hogy érdemes nem csak ezen az egy napon megsütni, akár más formában, ehhez ötletet is adok a “tippek és trükkök” között. Tovább »

Sajtos keksz

Sajtos keksz

Az utóbbi években mindig készül nálunk ez a sajtos keksz az ünnepi időszakra, optimális esetben kitart karácsonytól szilveszterig. A recept egy régi “nyugat-német” Burdából származik, amikből anno anyukám csoda dolgokat kötött. Akkor kezdtük sütni, mikor apukám hozott az NSZK-ból szezámmagos mákos halacskákat, az első farkastól, aki sütni tudott. Azt a kekszet akarták szüleim házilag előállítani, de szerintem sokkal jobb lett annál a végeredmény. A kicsi keksz formákat is akkor vettük, azóta jött még hozzá pár kisebb forma, de igazából nyugodtan fel is lehet csíkozni. A jelenlegi sajtárak mellett is jobb minőségű, karakteres ízű sajtot javaslok hozzá és vajat, kiszámoltam így is kb. ugyanannyiba fog kerülni, mint egy bolti sajtos kréker, de a boltival szemben ebben van sajt és nincs semmi mű cucc és semmi pálmazsír. Tovább »

Mákos linzer

Mákos linzer

Nagyon régen találta ezt a receptet anyukám egy női magazinban, aztán a második sütésnél rögtön módosította, hogy legyen benne elég mák. Ezért is adom közre, mert olyan sok mákos receptet látni, aminek csak megmutatják a mákot, pedig egy igazi mákrajongó, amilyen a mi családunk, ezeket nem is tartja mákosnak, ahogy a főnököm (a budapesti munkahelyemen) mondaná “kamu mákos”. Na ennél a linzernél senkinek sem lehet mák hiányérzete. Általában bogyó lekvárral töltjük meg (vegyes bogyós gyümölcsökből), de idén a kincstári készletű fekete ribizlivel készült és, amennyiben ez lehetséges, még finomabb lett, a mák – fekete ribizli – étcsokoládé szuper együtt. Tovább »

10 éves a Lulla-Balatonendréd út!

10 éves a Lulla-Balatonendréd út!

Éppen 10 évvel ezelőtt, 2012. december 12-én adták át a Lullát Balatonendréddel és így a Balaton déli partjával összekötő utat. Túlzás nélkül mondhatom, enélkül az út nélkül valószínűleg a Lillalulla Vendégház és Gasztroporta sem létezne. Tovább »

Mángoldos szélesmetélt pirított dióval

Mángoldos szélesmetélt pirított dióval

Évek óta nagy sláger a falusi vendégasztal szolgáltatásunk keretében a mángoldos házi szélesmetélt. Annak ellenére, hogy nem indult jól a kapcsolatom a mángolddal, minimum egy évig csak néztük a kertben és végül a tyúkok ették meg. Aztán végre lett időm kipróbálni a konyhába és az egyik első kísérlet volt a mángoldos tészta. Ez finomodott az évek során valamennyit, bár az alapjai kezdetek óta megvannak. Próbáljátok ki a mángold egy szuper zöldség, ráadásul egész télen lehet szedni a tavaszi felmagzásig. Tovább »

Sült cékla joghurttal és feta sajttal

Sült cékla joghurttal és feta sajttal

Az egészben sült cékla régóta foglalkoztatja a fantáziámat, most 2 kicsit fonnyadt cékla jókor volt jó helyen és a sült krumplival együtt a sütőbe került. Igazából bőven felülmúlta a várakozásaimat, nagyon jó kombináció a natúr joghurttal, fetával és citromhéjjal. A napraforgómag plusz ropógósságot ad neki, nem érdemes kihagyni. Lehet belőle előétel / vendégváró falat vagy egy könnyed vacsora is, egy szelet kovászos kenyér vagy bagett kell csak hozzá. Tovább »

Sütőtökös rizottó chilis-sajtos tökmaggal

Sütőtökös rizottó chilis-sajtos tökmaggal

Beköszöntött a sütőtök szezon, mostantól február végéig ez az egyik olyan szezonális zöldség, amiből kis túlzással végtelen féle ételt főzhetünk. Ezt a rizottót ne hagyjátok ki, míg tart a szezon! Tovább »

Gombakrémleves felsőfokon

Gombakrémleves felsőfokon

Az idei tavasz és az országos aszály sajnos megint nem kedvez a vadon termő és igen ízletes gombáknak, de láposabb területeken olyan kincsekre lehet lelni, mint a pisztric vagy más néven bagolygomba. Olyan szerencsések vagyunk, hogy Vrancsik Tibi gombaszakellenőr (Erdőkert) barátunk meglepett minket egy termetes, friss, zsenge példánnyal. A zsenge részeiből isteni tejszínes gombaszósz készült, a kicsit keményebb, nyikorgós részekkel pedig feldobtam az egyszerű gombakrém levest. A gombakrémleves alapja a könnyen beszerezhető laskagomba, ami mint Tibitől megtanultam nagyon jól felveszi az ízeket, így érdemes erdei gombákkal kombinálni, ha például csak szárított vargánya vagy kevés friss erdei gomba van a főzéshez, ez a trükk raguknál is tökéletes. Ne keseredjetek el, ha nem tudjátok hol szerezzetek ilyen különleges gombát, azt is elárulom hol lelhető fel és alternatív megoldást is adok. Tovább »

Sült spárga fetával, dióval és zöldfűszeres mártással

Sült spárga fetával, dióval és zöldfűszeres mártással

Az idei évben annyi spárgát ettem, mint eddig életemben összesen. Többször adtam már esélyt neki, de csak most sikerült ráharapnom az ízére. Ezúttal sem terveztem spárgát főzni, de váratlanul kaptam egy csomaggal a kedves svájci falubelinktől, aki hazautazás előtt már nem tudta megfőzni. Gondoltam kipróbálom, hogy működik vacsorára. Miután utánaolvastam, hogy milyen ízek illenek hozzá azokon kívül, amit eddig is tudtam, összedobtam ezt a gyors, de igazán ízletes verziót. Lehet belőle előétel / vendégváró falat vagy egy könnyed vacsora is, egy szelet pirított kovászos kenyér vagy bagett és egy pohár bor jár mellé. Tovább »

Lazacos, spenótos tészta kis csavarral

Lazacos, spenótos tészta kis csavarral

A tavaszi szezon megnyitása mindig nagy ünnep számunkra az orfűi nyaralónál. Rendszerint valamilyen gourmet fogással készülök ezekre az alkalmakra, idén a lazacos tésztára esett a választásom, mely a spenót miatt abszolút szezonális és nagyon gyorsan elkészül, gyakorlatilag annyi idő alatt amíg megfő a tészta. A receptet Zitának és Marcinak ajánlom annak a sok lazacos spenótos tésztának az emlékére, melyeket közösen elfogyasztottunk a különböző budapesti albérleteinkben borozással egybekötve. Tovább »

Édesburgonyás csicseriborsós ragu indiai fűszerekkel

Édesburgonyás csicseriborsós ragu indiai fűszerekkel

Lassan kitavaszodik, de az igazi, vitaminnal teli tavaszi zöldségekre még várnunk kell pár hetet. Az időjárás is folyton bolondozik még, így a hűvösebb napokon különösen jól esik ez a fűszeres - csípős ragu csicseriborsóval és édesburgonyával. Egész évben nagy kedvencünk ez az étel, és egyben ez az egyik tuti tippem is egy gyors ebédre vagy vacsorára. Többnyire hús nélkül készítem, de egy kevés csirkemellel kiegészítve is remek. Tovább »

Medvehagymás metélt tejszínes kucsmagomba raguval

Medvehagymás metélt tejszínes kucsmagomba raguval

Az induló tavasz két legnagyobb sztárja a konyhában a medvehagyma és a kucsmagomba, érdemes őket együtt elkészíteni! Két éve készülök erre a receptre, de tavaly sajnos nem volt kucsmagomba így csak vágyakozhattunk. Idén viszont Tibi barátunk rengeteg cseh kucsmagombát tudott gyűjteni, gyorsan le is csaptunk egy adagra, nem bántuk meg. Tovább »

Savanyú káposztás céklasaláta téli zöldségekkel

Savanyú káposztás céklasaláta téli zöldségekkel

Anyukám klasszikus téli salátája, melyet évek óta fogyasztunk nagy lelkesedéssel. Jól variálható és gyakorlatilag az összes fontos téli zöldséget felhasználhatjuk hozzá a cékla és a savanyú káposzta alap mellé. Ebédre és vacsorára egyaránt kiváló egy szelet hús vagy egy szelet pirított rozskenyér mellé. Tovább »

Sós túrógombóc paradicsomszósszal - zabpehellyel készítve

Sós túrógombóc paradicsomszósszal - zabpehellyel készítve

Az új év új kihívásokat hozott a konyhában, egészségügyi okokból a jövőben jobban kell figyelnünk az ételek szénhidrát tartalmára és a szénhidrátok felszívódására. Így nagy barátunk lett például a zab, amit eddig is szerettem, de most újabb receptekben próbálok ki. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden héten veszünk 5 liter friss tejet a faluból, és ebből készül kb. 60 dkg túró. A házi túró össze sem hasonlítható a bolti társaival, de sokszor kifogyunk a kreativitásból a felhasználását illetően. Régóta motoszkált a fejemben egy sós túrógombóc, az új helyzet adta hozzá a zabpelyhet, ami egy lassú felszívódású szénhidrát forrás, ebből pedig egy nagyon finom és ráadásul egészséges recept született. Tovább »

Diós csiga - Gizella mama vaníliás csiga receptje alapján

Diós csiga - Gizella mama vaníliás csiga receptje alapján

Sajnos nem emlékszem apai nagymamámra, Gizella mamára, mert másfél éves koromban meghalt. Számos receptjét őrizzük kincsként, melyeket maga írt bele a Horváth Ilona szakácskönyvbe, hova máshová. :) Ezek közül az egyik recept a vaníliás csiga, melyet anyukám igazított hozzá egy gáztepsi méretéhez és pontosította a recept leírását a mamitól tanultak alapján. Őszi hangulatomhoz ma a dió illett, így ezt a verziót adom közre, de próbáljátok ki az általam ajánlott többi verziót is, főleg a vaníliásat. Tovább »

Tökéletes túrós pite - 80 éves recept

Tökéletes túrós pite - 80 éves recept

Nagyon egyszerű mégis nagyszerű túrós süti, melyet évtizedek óta sütünk a családomban. A recept a blogon szereplő kuglófhoz hasonlóan Ausztriából származik, a sváb dédnagymamám 40-es években Linz környékén vásárolt Dr. Oetker süteményes füzetéből. Ez a füzet magyarul is megjelent szintén a 40-es években, amikor még Dr. Oetker gyár is működött hazánkban, viszont nem élt meg annyi kiadást, mint a Váncza. Régi recept, de abszolút időt álló, bármilyen évszakban és bármilyen alkalomra. Tovább »

Banános zabpalacsinta gránátalmával

Banános zabpalacsinta gránátalmával

Volt három szomorú, kissé túlérett banánunk, amiket már senkinek sem volt kedve megenni, és mivel régóta motoszkált a fejemben a zablisztes amerikai palacsinta kipróbálása, így kombináltam a két dolgot. Az elkészítés előtt végigbogarásztam sok receptet, de az interneten jellemzően "mindenmentes" verziókat találni, nekünk szerencsére semmilyen konfliktusunk nincs a laktózzal vagy a gluténnel, így kreáltam egy saját, "mindentbele" verziót. Persze az ökológiai lábnyoma ennek a változatnak sem kicsi (köszönhetően a banánnak, juharszirupnak és gránátalmának), de elhatároztam, hogy nyáron el fogom készíteni helyi alapanyagokkal is, a juharszirup pótlása lesz a legnehezebb, de addig kitalálok valamit. ;) Tovább »

Marinált paprika pesztós tészta

Marinált paprika pesztós tészta

Az ünnepek után nálunk január a kamra takarítás hónapja. Így kerültek a kezembe régebb óta feledésbe merült alapanyagok, például a nagynéném isteni marinált paprikája még 2014-ből és a nászúton vásárolt olasz orecchiette (fülecske) tészta. Időközben megtanultam magam is orecchiette tésztát készíteni, így szinte feledésbe merült ez a csomag. Ezekhez a kincsekhez még némi aszalt paradicsomot és mélyhűtött bazsalikomot hozzáadva gyorsan nyári ízeket sikerült varázsolni az asztalra. Tovább »

Őszi zöldségerőleves sütőtökös tortellinivel

Őszi zöldségerőleves sütőtökös tortellinivel

Bolognai tortellini LillaLulla módra, azaz házi készítésű tortellinik hús helyett finom sütőtökkel töltve, gazdag zöldségerőlevesben tálalva. Tovább »

Rukkola pesztós házi orecchiette tészta

Rukkola pesztós házi orecchiette tészta

A hétvégén tésztakészítő tanfolyamon jártam, pontosabban egyik kedvenc gasztroblogerem, Petike Petra a Tisztatészta blog szerzője és a Csipet kiadó által szervezett „Bevezetés a tésztaformák változatos világába” című gasztronómiai programon. Tovább »

Sült céklás tészta camembert-rel és pirított dióval

Sült céklás tészta camembert-rel és pirított dióval

Így tél végén, a közelgő tavasszal egyre jobban ki vagyunk éhezve a friss ízekre, de még nehéz megfelelő minőségű friss hozzávalókhoz jutni. Jobban járunk tehát ha még a megbízható téli zöldségeinkhez nyúlunk, például a céklához, mely valódi ásványi anyag és vitaminbomba. Ezt a tészta ételt pedig az is szeretni fogja, aki eddig messziről kerülte ezt a szuper színes zöldséget. Tovább »

Superbowl menü: Ropogós csirkecsíkok háromféle mártogatóval és coleslaw-val

Superbowl menü: Ropogós csirkecsíkok háromféle mártogatóval és coleslaw-val

Sose volt az a nagy Amerika mániám, de mindig érdekelt, hogy mit rohangásznak ezzel a tojás alakú labdával "páncélban" az amerikai filmekben foci címszó alatt és miért őrül meg ezért mindenki? Pár éve aztán elém sodorta az élet és egész jó móka néha NFL meccset nézni, a Superbowl pedig szerintem kimondottan poén, fent maradni reggelig és közben sokat bűnözni, enni - inni jókat, közben beszélgetni, szurkolni. Ezért utána néztem és egészen sok szimpatikus amerikai ételt találtam, ezekből válogattam össze egy saját ízléshez igazított változatot. Ha valaki nem szereti a sportot, még kevésbé az amerikai focit akkor készítse el egy baráti beszélgetéshez, társasozáshoz, vagy házi mozizáshoz, hiszen tökéletes nassolni való! :) Tovább »

Barbecue szósz (chilis)

Barbecue szósz (chilis)

USA gasztronómiájának egyik legjobb terméke szerintem a barbecue szósz, melynek számtalan módozata ismert, tipikusan igaz rá, hogy ahány ház annyi szokás. Az általam kínált receptet sem kell szó szerint betartani, a megadott fűszerekkel nyugodtan zsonglőrködhet mindenki kedve szerint. Ne ijesszen el senkit a sok hozzávaló, a legtöbb egy átlagos háztartásban elérhető, a hiányzók beszerzése pedig megéri a fáradtságot, mivel a végeredmény magasan veri a bolti változatokat. Tovább »

Nagyon káposztás palacsinta

Nagyon káposztás palacsinta

Nincs mit hozzátenni, mindenki nagy kedvence: nagyon káposztás és nagyon finom, imádjuk! :) Tovább »

Mini máktorta narancsos krémmel

Mini máktorta narancsos krémmel

A mák a karácsonyi asztalon a bőség és gazdagság szimbóluma, hazánkban egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat a mákos guba vagy a mákos bejgli. Ha szeretnénk egy igazán mutatós újdonságot feltálalni karácsonyi desszertként, akkor készítsük el ezeket a mini narancskrémes máktortákat, amelyek ötvözik a hagyományt és a mai trendeket. Tovább »

Lassan sült pulykatekercs téli árparizottóval

Lassan sült pulykatekercs téli árparizottóval

Ha karácsony, akkor pulyka! Persze nem minden családban van így, de már sokak ünnepi asztalára kerül ebből az Amerikából származó szárnyasból, mely hazánkba török közvetítéssel került a XVI. században. Az angolszász egyben sütött és töltött variációnak sokakkal együtt én sem mernék nekiállni, de azért még bőven vannak lehetőségeink ezzel a madárral. Tovább »

Fehérboros krémleves sonkachipsszel és sült gesztenyével

Fehérboros krémleves sonkachipsszel és sült gesztenyével

A két nagy karácsonyi klasszikus leves a halászlé és a borleves. A mi családunkban egyik sem szokás, így a borleves az én fejemben nem édes, hanem sós levesként élt, úgyhogy ezt a képzeletbeli sós borlevest fejlesztettem tovább téli gyökérzöldségekkel és a karácsonyi hangulatot megidéző sült gesztenyével krémlevessé. Tovább »

Lazacos gougère azaz mini sajtos képviselőfánk

Lazacos gougère azaz mini sajtos képviselőfánk

Az égetett tészta több európai konyhában is jelen van, mi magyarok a vaníliakrémmel töltött verziót ismerjük képviselőfánkként, de az olaszok és a franciák számos egyéb változatot is készítenek, elég csak a profiterolra vagy az eclair fánkra gondolni. Az alábbi recept (melyet Raymond Blanc „Egy nagyon éhes francia” című műsora ihletett, ajánljuk mindenkinek megnézésre!) a francia sós-sajtos gougère felturbózása, füstölt lazaccal, kapribogyóval, sajtokkal. Tovább »

Osztrák kuglóf a dédnagymamától

Osztrák kuglóf a dédnagymamától

Sváb dédszüleim 1939 környékén Ausztriában, Linz környékén próbáltak kitörni a magyar nagyparaszti létből. Dédnagymamám itt kapta ezt a receptet, melyet előbb nagymamám, majd édesanyám őrzött meg számunkra, újra és újra átmásolva a családi receptkönyvbe az elkészítés módját. Ez a kuglóf mai napig kedvelt süteménye családunknak, ünnepi alkalmakon és rohanós hétköznap reggeleken egyaránt megállja a helyét! Tovább »

Fetás-rukkolás háromszög

Fetás-rukkolás háromszög

Nagyszerű kiegészítő krémlevesekhez, de magában is fogyasztható egy kellemes őszi borozós estén! Tovább »

Sültparadicsom-krémleves

Sültparadicsom-krémleves

A nyár utolsó lehelete ez a mediterrán ízvilágú paradicsomleves. Tovább »

"Nemzet_Perece"

Egy könnyen elkészíthető sós finomság, az Államalapítás Ünnepének tiszteletére piros-fehér-zöld színben! Tovább »

Hideg cukkinikrémleves bazsalikommal és citrommal

Hideg cukkinikrémleves bazsalikommal és citrommal

Milyen levest együnk hőségriadó idején? Hideg zöldségkrémlevest! Egyszerre pótolhatjuk a folyadék, só és vitaminveszteséget, ráadásul laktató is. Mivel nálunk, a lullai „birtokon” kezdetét vette az évi cukkini dömping, most ebből a remek zöldségből ajánlok egy krémlevest, hűsítő joghurttal, citrommal és bazsalikommal. Csodásan frissítő, egészséges és laktató ebéd egy szelet pirított barna kenyérrel. Tovább »

Meggyes-cseresznyés szarvasszeletek, pirított zsályás-fokhagymás krumplinudlival

Meggyes-cseresznyés szarvasszeletek, pirított zsályás-fokhagymás krumplinudlival

Tudom-tudom szegény szarvas, de lássuk be, hogy nagyon finom tud lenni szegény pára. Mivel a nagybátyám vadászik, így nálunk nem szokatlan a vadhús az asztalon. De aki nem ilyen szerencsés, az is hozzájuthat bizonyos nagyáruházakban vagy jobb henteseknél. A meggy- és cseresznyeszezon ihlette ezt a fejedelmi fogást, próbáljátok ki! Tovább »

Kemencében sült fehérboros kenyérlángos spárgával, camembert-rel és dióval

Kemencében sült fehérboros kenyérlángos spárgával, camembert-rel és dióval

A spárgával kapcsolatos első komolyabb élményem a Vendéglátó Főiskolán esett meg, amikor a szakdolgozatomat írtam a „Kárpát-medencében termesztett gabonák, zöldségek és gyümölcsök különleges ízvilágának megjelenése a magyar gasztronómiában” címmel. Dr. Sándor Dénesnek, a konzulensemnek az egyik konzultáción csak annyi megjegyzése volt, hogy a Dél-Alföld régióból az öttömösi spárgát érdemes megemlíteni, egy szót sem szólt a szegedi paprikáról vagy a szatymazi barackról. Bármikor egyeztettünk, mindig csak az öttömösi spárga került szóba, akkor még nem értettem, hogy miért. :) Tovább »

Bazsalikomos, citromos pisztráng a sütőből

Bazsalikomos, citromos pisztráng a sütőből

Igazi nyári kaja, amit kis előrelátással elkészíthetünk egy nyaraláson is, a siker garantált! Vízparton fogyasztva finomabb ;) Tovább »

Tagliatelle al pesto all'aglio orsino avagy széles metélt medvehagyma pesztóval

Tagliatelle al pesto all'aglio orsino avagy széles metélt medvehagyma pesztóval

Az olasz pesztó újraértelmezése bazsalikom helyett medvehagymával, friss házi tésztával. Tökéletes befejezése a medvehagymaszezonnak! Tovább »

Csináljunk finom házi tésztát - széles metélt

Csináljunk finom házi tésztát - széles metélt

Készítsünk bátran házilag tésztát! A különbség leírhatatlan a száraz bolti társaihoz képest. Ha van tésztagépünk azért, ha szeretjük a sodrófás kihívásokat, azért! Tovább »

Citromos harcsaszeletek medvehagymás kuszkusszal, mentás joghurttal

Citromos harcsaszeletek medvehagymás kuszkusszal, mentás joghurttal

Ebben az ételben a friss és üde tavaszi ízvilágot háromféle módon idézzük meg, ebből az összhangból lesz az a csoda, amit nem érdemes kihagyni! Tovább »

Húsvéti töltött kagylótészta

Húsvéti töltött kagylótészta

Vajon mivel élhetik túl a vegák a sonka ünnepét, vagyis a húsvétot? Szerintünk ezzel a töltött tésztával, melyben a főtt tojás képviseli a húsvétot, a medvehagyma pedig a tavaszt. Tovább »

Almás tormakrémleves főtt sonkakockákkal

Almás tormakrémleves főtt sonkakockákkal

Egy remek megoldás, hogy a húsvéti levesből se kelljen nélkülözni a főtt sonkát! A pikáns tormakrémleves elsőre meglepőnek tűnhet, de az első kanál kóstolása után egyértelművé válik, hogy ez a húsvét esszenciája leves formájában. Tovább »

Medvehagyma-kisokos

Medvehagyma-kisokos

A legfontosabb tudnivalók a medvehagymaszezonhoz, avagy hol, mikor, hogyan és miért szedjük? Tovább »

Medvehagyma-krémleves fűszeres palacsintacsíkokkal

Medvehagyma-krémleves fűszeres palacsintacsíkokkal

Variáció a legegészségesebb kora tavaszi levesre, ami az erdő frissességét varázsolja a tányérunkba. Ha a medvék főznének, tuti ők is ezzel indítanák a tavaszt! Tovább »

Sütőtöktócsni párolt lila káposztával – búcsú a téli zöldségektől

Sütőtöktócsni párolt lila káposztával – búcsú a téli zöldségektől

A tavasz már az ajtóban áll és kopogtat. Vegyünk méltó búcsút kedves téli barátainktól ezzel a színes recepttel, és engedjük be a tavaszt. Kösz mindent téli zöldségek, jó volt veletek! Találkozunk október tájékán! Tovább »

Vörösbabbal töltött krumplicsónak

Vörösbabbal töltött krumplicsónak

A tökéletes böjti kaja, amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint első pillantásra gondolnánk, a bab és a füstölt sajt párosa pedig remekül helyettesíti a húst! toltott_krumpli2.jpg Tovább »

Milyen salátát csináljunk télen?

Milyen salátát csináljunk télen?

Télen nagyon ki tudunk éhezni a friss zöldségekre. Egy rendes salátát nehéz összehozni ilyenkor úgy, hogy olyan költséghatékony és finom is legyen, mint nyáron. A paradicsom például nagy bánatomra alapból ki van lőve, de azért vannak még lehetőségek! Tovább »

Mentás-cukkinis-citromos krumplinudli

Mentás-cukkinis-citromos krumplinudli

Úgy alakult, hogy kímélő, de azért finom ételt kellett kreálnom, mivel nem csak az influenza, hanem a gyomorbajokat okozó vírusok is támadnak.Volt egy csomó maradék krumplim, amit már csak héjában lehetett megfőzni és így adta magát a nudli, vagy divatosabb olasz nevén a gnocchi. Na de mit tegyek rá? A cukkini jó, mert semleges. Alapvetően idényzöldségekkel főzök, de a cukkinivel télen is hajlandó vagyok néha kompromisszumot kötni nyáridézés címén. Valami fűszer is kellene, bekattant az ideális jelölt: a menta. Sokszor látom, hogy a TV-s szakácsok tesznek mindenbe, én pedig csak értetlenkedem, hogy jó lehet-e ez? Régóta készülök emiatt bevetni valami sós ételbe, itt volt a remek alkalom, hisz a menta nagy barátja a gyomornak és remekül kiegészíthető citrommal, mely szintén jól jön ilyen helyzetben. Tovább »

Színes receptek fehér karácsony helyett

Színes receptek fehér karácsony helyett

Karácsonyi menü 2014: Mediterrán paradicsomleves halgombóccal, Kívül-belül sütőtökös sertéstekercs foltos gombóccal, Gesztenyés, áfonyás ál-tiramisu Tovább »

Rokfortos burgonyakrémleves, pirított dióval

Rokfortos burgonyakrémleves, pirított dióval

A nagy karácsonyi készülődés közepette gyakran nem sok idő jut a főzésre, és ahogy az én példám mutatja gasztroblog írásra sem. Az egyre hidegebbre és téliesebbre forduló időjárás azonban megköveteli a meleg ételeket. Szerintem az egyik legjobb dolog, ami történhet velünk gasztronómiai szempontból télen, az a meleg leves. A most következő recept gyorsan elkészül, nem igényel nagy gyakorlatot, de mégis különleges. Tovább »

Mézes csirke csicseriborsóval, almás gyömbéres mártásban

Mézes csirke csicseriborsóval, almás gyömbéres mártásban

A sok fűszer, főleg a gyömbér miatt ez az étel felmelegíti testünket és lelkünket a ködös, szürke őszi időben. Próbáljátok ki, megéri! Tovább »

Sütőtökös fetás tészta

Sütőtökös fetás tészta

Őszintén szólva, nem vagyok nagy rajongója az ősznek, eső és köd, ebből következően kevesebbet süt a nap. De amikor süt, gyönyörűek a fények, amihez a kanadai sütőtökök ruhája is igazodik, zöldből narancssárgává, és ezzel együtt fogyaszthatóvá is válik. A sütőtök ezerféleképpen felhasználható, a nevéből eredő klasszikus sütésen kívül is, nagyon egészséges, és gyakorlatilag az egész telet ki lehet vele bekkelni. Ráadásul, ha nem terem meg a kertünkben, vagy nincs is kertünk, akkor sem kell kétségbe esnünk, olcsón, jó minőségű példányokat lehet beszerezni szinte bárhol. Tovább »



MEGKÖZELÍTÉS
Google Térkép
8660 Lulla, Kossuth L. u. 41.
IMPRESSZUM
LillaLulla Bt.
Tárhelyszolgáltató:

Légy a hálón Bt.
8660 Lulla, Kossuth L. u. 41.
perger@legyahalon.hu
© Minden jog fenntartva
OLDALTÉRKÉP
VENDÉGHÁZ
Apartmanok, Árak, Megközelítés, Kikapcsolódási lehetőségek, Gasztrónomia

SZOLGÁLTATÁSOK

TERMÉKEK
Vásárlási lehetőségek, Medvehagyma, Szörpök, Lekvárok, Zöldségkrémek, Chili

BLOG

LillaLulla kistermelői termék kínálat bővítése és termék előállítás fejlesztése